Hogyan készítsünk fűszerolajat?




A fűszerolaj készítéssel bárki bátran próbálkozhat, néhány alapvető szabály betartásával: amikor a fűszernövényeket az olajba tesszük, mindegyik legyen teljesen száraz, vízmentes, és a töltéskor ügyeljünk a levegő kizárására is, egyébként megromlik.
A fűszerolajok kiváló salátaízesítők, de húsos vagy zöldséges ételek készítésénél is felhasználhatjuk. Nem csak az ételkészítésekor, hanem asztali terítékként is alkalmazhatjuk, így lehetővé téve hogy ki-ki saját ízlésének megfelelően tovább fűszerezze az ételt. 
Alkalmazásuk: 1 tál ételbe ízlés és igény szerint 2-5 csepp fűszerolaj adagolása elegendő, 20 gr fűszerolaj kb. 500-550 gr hagyományos fűszerrel egyenértékű!


Kétféle - hideg és meleg - módszerrel is dolgozhatunk a fűszerolaj készítésnél:
Higeg készítés esetén: széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízű - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük.
Meleg eljárásnál: egy üveget megtöltünk frissen szedett zöld fűszerrel, felöntjük olajjal, a száját gézzel lefedjük, s az edényt napos helyre állítjuk. Minden nap egyszer felkeverjük, majd két hét elteltével amikor az olaj már elég ízes, akkor leszűrjük, s jól zárható üvegekben hűvös helyre tesszük. Ha még nem lenne eléggé átütő, akkor friss zöldet szedünk, s az olajat arra rászűrve folytatjuk a pácolást.
forrás: wikibooks.org

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Konyhai élvezetek... © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger